Appliance Ant Lethal "Omppu" VH12-044-0107
08.08.2010 - 29.07.2013
Omppu oli yksi rakkaimmista hevosistani. Sen lähtö tuli yllättäen eikä mitään ollut enää tehtävissä. Tamma on jättänyt onneksemme jälkeensä kaksi jälkeläistä, joista toinen tulee pysymään omistuksessani koko ikänsä. Omppu keräsi sijoituksia yli 90 kappaletta ja oli silmäteräni.

holstein
tamma, 170 cm
08.08.2010, 4-vuotta 08.12.2010
esteratsastus 150 cm
kasv. Colm Roche
maahantuoja Rachel
om. rebely (VRL-09009) / Rebellion

Tämä on virtuaalihevonen - This is a sim-game horse

Luonne

Omppu on lempeä, ihmisrakas tamma. Sen luonne ja kauniit silmät ovat tuoneet sille paljon niin pieniä kuin isojakin ihailijoita. Omppu tervehtii kaikki töytäisemällä heitä turvallaan, oli kyseessä sitten aikuinen tai lapsi. Perheiden pienimmät usein lentävät kumoon, mutta onneksi vielä ei ole sattunut mitään vakavampaa.

Ratsuna Omppu on omaa luokkaansa. Se on rauhallisen itsevarma sekä tutussa että tuntemattomassa ympäristössä. Omppu vaatii ratsastajaltaan paljon apuja, sillä se on usein kisoissa omissa maailmoissaan. Se on muuten todella helppo käsiteltävä ja sen laukassa on todella miellyttävä istua. Esteitä hypätessä Ompulle on hyvä antaa muutama pidäte, sillä usein varsinkin matalampia esteitä hypätessä tamma hyppää korkeammalla kuin pitäisi ja se saattaa yllättää kokemattoman ratsastajan. Alastulo on myös melkoinen rysähdys, ellei siihen osaa varautua.

Ompun mielipuuhaa on käydä pitkillä maastolenkeillä. Se rakastaa rentoja lenkkejä sekä pieniä maastoesteitä, joita tallin ympäri kiertävältä polulta löytyy. Polun varrelta löytyy myös suuria peltoja, joiden kohdalla tammaa saa pidellä oikein olan takaa, sillä pitkät peltolaukat ovat sen mieleen. Niillä Omppu haluaa päästellä menemään ja usein ratsu vie ratsastajaa.

Hoidettaessa tamma on aina hoitajansa lähellä ja se haluaa osallistua kaikkeen mahdollisuuksiensa mukaan. Tämä usein hankaloittaa erityisesti harjaamista, sillä Omppu tunkee nenänsä juuri sinne, mistä pitäisi harjata. Varusteiden kanssa ongelmaa tulee vain pinteleiden kierittelyssä, sillä tamma ei pidä siitä että sen jalkojen juuressa häärätään. Siksi Ompulla käytetään useimmiten suojia.

Sukutaulu

i. Twinkle Mighty Devil's ii. Doctor Flare
ie. Loyally Donner
e. Coal Hot Quixotic ei. Illegal Shamrock
ee. Roses Classify

Twinkle Mighty Devil's on 160 cm korkea upea ruunikko holstein. Devil on luonteeltaan vilkas, mutta lempeä ori. Se kilpailee esteratsastuksessa 140 cm luokissa. Devil on pienen kokonsa vuoksi hyvin ketterä ori ja se taipuu hyvin myös kouluratsastuksen puolella. Devilin isä Doctor Flare oli aikanaan nopea ja reipas hyppääjä. Tämä musta ori käänsi katseita ja sen sanottiin kiitävän kisoissa kuin viimeistä päivää. Korkeimmillaan Flaren on mitattu hyppäävän yli 180 cm esteitä, mikä on 10 cm korkeampi kuin ori itse. Loyally Donner oli rauhallinen "jalat maassa"-tyyppinen hevonen. Se ei pienistä hätkähtänyt ja oli todella varma ratsu kisakentillä. Tamma painottui esteratsastukseen, mutta kisasi myös kouluratsastuksen parissa. Donna oli väriltään ruunikko ja säkäkorkeutta siltä löytyi 168 cm.

Ompun isän puolen sukuun kuuluivat lisäksi iii. Absolute II, iie. Schuldig Hanf, iei. Nachstehend ja iee. Ungewöhnlich Label, jotka kaikki ovat Saksassa syntyneitä holsteininhevosia. Niistä kuuluisin oli Schuldig Hanf, joka menestyi maailmanmestaruustasolla sekä koulu-, että esteratsastuksessa. Schuldig Hanfin on kasvattanut Hanfkopfen tila, joka on jalostanut huippuholsteineja jo 1800-luvun lopusta. Muut isän puolen hevoset kisasivat esteratsastuksen parissa, mutta eivät menestyneet merkittävästi.

Coal Hot Quixotic eli tutummille Tic on kaunis kimo tamma, jolla riittää luonnetta. Tic on tammaksi todella lihaksikas ja käyttäytyy hyvin orimaisesti. Tamma on säkäkorkeudeltaan 169 cm korkea ja väriltään kimo. Se on kilpaillut esteratsastuksessa 160 cm luokissa, mutta pienten jalkavaivojen myötä siirtynyt 120 cm luokkiin. Illegal Shamrock on harmaankimo 167 cm korkea ori. Rock kilpaili aikanaan esteratsastuksessa 150 cm luokissa ja viettää tällähetkellä eläkepäiviään. Sillä on syntynyt usea jälkeläinen ja sen suosio jalostuksessa nousi sen voitettua Englannin kansalliset estekilpailut. Ticin emä Roses Classify oli rautias suurin sukin varustettu kaunis holstein tamma. Sillä oli todella pitkät silmäripset sekä hieman ylipitkät jalat. Sen takia tamma on jättänyt jälkeensä vain muutaman jälkeläisen. Rose hyppäsi yli 140-150 cm esteitä, mutta parhaimmat tulokset se keräsi 140 cm luokista.

Ompun emän puolen sukuun kuuluivat eii. Bezeichnend, eie. Andrebaren, eei. Living the Life ja eee. Dumplich Sfauren. Näistä hevosista ei ole kovinkaan paljon tietoa. Living the Life ja Dumplich Sfauren elivät elämänsä Englannissa, jossa ne kilpaili kansallisissa kilpailuissa huonolla menestyksellä. Saksassa asuneiden Bezeichnedin ja Andrebarenin tiedot ovat hävinneet toisen maailmansodan tiimellyksessä.

Jälkeläiset

Syntymäaika Nimi Isä Omistaja
12.09.2012 o. Dapper REB i. The Dawn rebely
28.12.2012 t. Leanyka REB i. Gilmour Vilja, VRL-12692

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

03.04.2013
Omppu on pärjännyt hyvin läheisellä tallilla. Se on kuulemma sopeutunut hyvin ja päätinkin mennä ratsastamaan tammalla pienen maastolenkin pitkästä aikaa. Omppu hörähti nähdessään minut. Tammaa oli harjaamassa nuori tyttö, joka poistui ujona paikalta saatuaan harjauksen valmiiksi. Ihastelin Ompun kiiltävää turkkia ja siistiksi selvitettyä harjaa. Laitoin tammalle varusteet ja lähdimme kohti metsää. Päätin ratsastaa omalle tallilleni ja viedä Ompun tervehtimään vanhoja hevosystäviään. Tamma oli mielissään maastossa ja tepasteli tuttua reittiä kohti talliani. Nostin ravin ja Omppu lönkytteli laiskanoloisesti kohti laidunta, jossa sen vanhin varsa Dapper juoksi sitä vastaan. Ori hirnahti ja jäi ravailemaan viereemme kun kiersimme laidunta. Omppu ei huommanut Dapperia vaan oli kiinnittänyt huomionsa sen vanhaan laidunkaveriin Almaan. Alma tervehti tammaa hirnahtaen ja päätin päästää Ompun hetkeksi laitumelle riehumaan. Siirsin varusteet aidan päälle ja päästin tamman irti. Se juoksi kuin nuori hevonen ja pörräsi Alman ympärillä. Alma oli yhtä riehakas ja päätin lähteä keittämään itselleni kupposen kahvia. Tullessani takaisin tammat seisoivat vierekkäin hieroen toisiaan selästä turvillaan. Näky oli niin ihana että päätin ottaa muutaman kuvan kamerakännykälläni ennen kun palasin takaisin ratsastuskoululle.

13.03.2013
Tänään tamma siirtyi virallisesti kisaeläkkeelle ja se on käytössä jalostukseen harkitusti. Kävin sen kunniaksi tamman kanssa taluttelulenkillä metsässä. Omppu ihasteli keväistä maisemaa ja nuuhki mutalätäköitä. Sen tutkaillessa sulanutta maata pohdin itse pitkää matkaa, jonka tamman kanssa olin kulkenut. Se oli vanhin ratsuhevoseni ja oli opettanut minua sekä kisoissa, että tallitoimissa. Ompun myötä olin löytänyt lisää itsevarmuutta ja hankkinut enemmän hevosia. Nyt tämä vanha tamma käveli vierelläni rauhallisesti ja toivoin että jonain päivänä se toisi jollekulle muullekkin yhtä paljon iloa. Olin nimittäin päättänyt antaa tamman läheisen ratsastustallin käyttöön, jossa se saisi toimia pienten lasten opastajana. Uskoakseni Omppu tulisi pitämään tästä itsekkin.

01.01.2013
Vietimme uudenvuoden ensimmäistä päivää hypäten pieniä 120 cm esteitä. Omppu oli todella pirteällä tuulella ja se hyppäsi esteitä reippaasti. Päätin pitää pienen jumppasession ja pystytin kolme estettä lähelle toisiaan, niin että niiden väliin jäisi vain yksi laukka. Kiersin tamman kanssa maneesin ympäri ja lähestyin sen jälkeen estettä rauhallisesti. Annoin tammalle muutaman puolipidätteen ja se hyppäsi esteen yli lennokkaasti. Hieman lennokkaasti jopa, sillä se ei ehtinyt ottaa laukka-askelmaa ennen seuraavaa estettä, vaan jatkoi matkaansa suoraan hypystä toiseen. Minulla oli täysi työ pysytellä kyydissä. Taputtelin tammaa kun pääsimme kolmannen esteen yli ja toistin harjoituksen tehtyäni muutaman laukkavoltin. Tälläkertaa hypyt ja askelmat osuivat kohdalleen ja kehuin tammaa kovasti. Siirryin tamman kanssa maastoon sillä ulkona paistoi aurinko ja sää oli mitä mainioin.

28.12.2012
Tamman luultavasti viimeiseksi jäävä jälkeläinen syntyi tänään! Omppu on ihan tohkeissaan, eikä meinaa pysyä paikoillaan. Otimme sen hetkeksi kiinni jotta varsa pääsisi imemään maitoa. Varsa on suloinen ja sen karva on todella tumma. Saa nähdä kimoutuuko se kasvaessaan vai periikö se isänsä värin. Sukupuoleltaan tämä pienokainen on tamma ja tulee kantamaan nimeä Leanyka, joka on Ompun emän emän emä.

08.12.2012
Lähestyimme rauhallisesti pystyestettä, jonka olin koonnut ennen tuntia. Omppu pyrki eteenpäin, mutta annoin tammalle reippaasti pidätteitä tai muuten olisin varmasti maassa. Juuri ennen estettä tamma löi jarrut pohjaan ja lensin komeassa kaaressa esteen toiselle puolelle. Omppu lähti peruuttamaan ja kipitti rentoa ravia maneesin toiseen päähän. Kirosin hetken liiallisia pidätteitäni ja päätin yrittää uudelleen hieman rennommalla kädellä. Tamma odotti minua maneesin toisella puolella, jonne kävelin rauhallisesti toivoen, ettei se keksi mitään metkuja. Pääsin vaivalloisesti tamman selkään sillä takapuoltani jomotti. Ravasin muutaman kerran maneesia ympäri ja nostin laukan. Omppu lähti pinkomaan eteenpäin, joten siirryin takaisin raviin. Päätin kokeilla lähestymistä ravissa ja tämä onnistui ensi yrittämällä. Kehuin tammaa kovasti hyvän suorituksen jälkeen ja päätin kokeilla lähestymistä laukassa. Omppu laukkasi rennosti kohti estettä ja juuri ennen sitä se otti suuren harppauksen ja juuri ja juuri pääsi esteen yli. Pysäytyin tamman ja muutin esteen okseriksi, mikä helpotti tehtävää Ompulle ja saimme tunnin päätettyä onnistuneeseen hyppyyn.

26.11.2012
Otimme tänään rennosti ja teimme pitkän maastolenkin tallin läheiseen metsään. Lumikin on ehtinyt jo sataa maahan ja siinäkös riitti ihmettelemistä. Omppu kulki kaula pitkänä ja haisteli lunta sekä sen mukana tuomaa raikasta pakkasilmaa. Onneksi olin osannut varauta säähän toppavaatteilla, sillä metsäaukion kohdalla tuuli kävi melko kovaksi. Päätin ottaa tamman kanssa muutaman reippaamman laukka-askeleen ja siitäkös Omppu innostui. Tuuli viuhtoi korvissani. Ohjasin tamman syvempään hankeen, jonka ansiosta sen vauhti hieman hidastui. Hidastin Ompun kanssa raviin ja jatkoimme matkaa kohti aukion toisella puolella olevaa aukkoa, josta pääsisimme oikoreitille ja äkkiä kotiin. Päästyäni lähemmäksi huomasin, että aukon tielle oli kaatunut suuri puu. Harmissani käänsin tamman takaisin ja jatkoimme ravaamista urassa, jonka olimme jo muodostaneet keskelle peltoa. Aurinko kurkisti pilven takaa ja toi hieman lämpöä kotimatkalle.

12.08.2012
Ensimmäiset kilpailut tamman kanssa sujuivat yli odotusten. Kaksi sijoitusta saman päivän aikana. Tamma hyppäsi esteitä kuin unelma! Alussa oli hieman hankaluuksia, sillä hoputin tammaa liikaa, mikä sai sen hermostumaan. Onneksi yhteinen sävel lopulta löytyi.

Kisakalenteri

ERJ sijoituksia yhteensä: 92 kappaletta, joista voittoja 19 kappaletta.

ERJ sijoituksia 140-150 cm luokissa: 43 kappaletta, joista voittoja 4 kappaletta.

12.08.2012 | kutsu | 05/40
12.08.2012 | kutsu | 02/40
13.08.2012 | kutsu | 05/40
13.08.2012 | kutsu | 02/40
14.08.2012 | kutsu | 03/40
15.08.2012 | kutsu | 04/40
16.08.2012 | kutsu | 02/40
13.08.2012 | kutsu | 02/30
18.08.2012 | kutsu | 04/30
19.08.2012 | kutsu | 03/30
22.08.2012 | kutsu | 05/40
22.08.2012 | kutsu | 06/40
23.08.2012 | kutsu | 04/40
22.08.2012 | kutsu | 03/35
23.08.2012 | kutsu | 04/35
23.08.2012 | kutsu | 05/80
26.08.2012 | kutsu | 05/80
27.08.2012 | kutsu | 04/30
09.10.2012 | kutsu | 03/40
08.10.2012 | kutsu | 02/30
10.10.2012 | kutsu | 01/30
11.10.2012 | kutsu | 01/30
21.10.2012 | kutsu | 02/40
28.11.2012 | kutsu | 06/40
30.11.2012 | kutsu | 03/40
02.12.2012 | kutsu | 01/40
16.11.2012 | kutsu | 04/50
10.12.2012 | kutsu | 07/60
09.12.2012 | kutsu | 05/40
25.12.2012 | kutsu | 05/30
27.12.2012 | kutsu | 04/30
29.12.2012 | kutsu | 04/30
22.12.2012 | kutsu | 02/29
25.12.2012 | kutsu | 04/29
17.01.2013 | kutsu | 04/30
02.02.2013 | kutsu | 02/30
04.02.2013 | kutsu | 02/30
05.02.2013 | kutsu | 01/30
17.01.2013 | kutsu | 02/30
19.01.2013 | kutsu | 02/30
20.01.2013 | kutsu | 03/30
21.01.2013 | kutsu | 02/30
21.01.2013 | kutsu | 02/30

ERJ sijoituksia alle 130 cm luokissa: 33 kappaletta, joista voittoja 7 kappaletta.

09.08.2012 | kutsu | 06/40
17.08.2012 | kutsu | 04/40
17.08.2012 | kutsu | 05/40
19.08.2012 | kutsu | 01/40
28.08.2012 | kutsu | 02/60
30.08.2012 | kutsu | 04/60
01.09.2012 | kutsu | 06/60
29.08.2012 | kutsu | 01/30
27.10.2012 | kutsu | 04/40
16.10.2012 |
kutsu | 03/40
21.10.2012 | kutsu | 01/30
22.10.2012 | kutsu | 05/30
20.10.2012 | kutsu | 04/60
16.10.2012 | kutsu | 03/40
22.10.2012 | kutsu | 04/40
18.11.2012 | kutsu | 04/30
18.11.2012 | kutsu | 01/30
21.11.2012 | kutsu | 01/30
22.11.2012 | kutsu | 03/30
09.11.2012 | kutsu | 01/11
09.11.2012 | kutsu | 02/14
17.11.2012 | kutsu | 05/40
18.11.2012 | kutsu | 05/40
09.12.2012 | kutsu | 03/40
13.12.2012 | kutsu | 04/40
08.12.2012 | kutsu | 05/30
08.12.2012 | kutsu | 01/30
01.01.2013 | kutsu | 04/40
03.01.2013 | kutsu | 04/40
04.01.2013 | kutsu | 03/40
05.01.2013 | kutsu | 01/40
14.12.2012 | kutsu | 03/50
17.12.2012 | kutsu | 04/50

ERJ kilpailut, joiden kutsut eivät toimi: 16 kappaletta, joista voittoja 8 kappaletta.

30.09.2012 | kutsu | 01/30
15.10.2012 | kutsu | 06/40
30.10.2012 | kutsu | 04/40
02.11.2012 | kutsu | 06/40
11.12.2012 | kutsu | 04/40
11.12.2012 | kutsu | 01/40
04.01.2013 | kutsu | 03/60
19.01.2013 | kutsu | 01/30
19.01.2013 | kutsu | 02/30
07.01.2013 | kutsu | 01/60
10.01.2013 | kutsu | 07/60
23.01.2013 | kutsu | 01/30
06.01.2013 | kutsu | 01/40
19.01.2013 | kutsu | 01/30
19.01.2013 | kutsu | 02/30
23.01.2013 | kutsu | 01/30

PJ:n alaiset kilpailut sekä muut palkinnot

17.10.2012 | kutsu | 02/11
Palkintoja

Ulkoasu rebely 2013
REBELLION ON VIRTUAALITALLI - REBELLION IS A SIM-GAME STABLE