virtuaalihevonen | takaisin etusivulle
Kanteleen Pikku-Piru

Kanteleen Pikku-Piru

Uusi osoite, päivitäthän linkkisi!

suomenhevonen
ori, tummanrautias, 154 cm
s. 06.07.2012, 3-vuotta 06.10.2012
yleispainotteinen helppo A, 110 cm

Maahantuoja: jey, Jey's Stables
Omistaja: rebely (VRL-09009)
VH-tunnus: VH12-018-1351

i. Pikku Eemeli
trt, 158 cm
e. Kanteleen Lumotar
vrt, 150 cm
ii. Kohjaniemen Sankari
prn, 170 cm
ie. Turhatar
trt, 155 cm
ei. Alokas Lunttaaja
rt, 154 cm
ee. Sallin Suhari
vkk, 156 cm

Pikku Eemeli on nimensä mukaan kuin Vaahteramäen Eemeli. Tätä oria on lähes mahdoton saada kuriin ja nuhteeseen. Sillä on mielessä aina kepposet ja ratsastajan kiusaaminen. Erinäiset syrjähypyt kesken laukkojen ovat arkipäivää Eemelille. Luonteestaan huolimatta ori on menestynyt muutamissa kilpailuissa, mutta ei kuitenkaan edennyt aluetasoa pidemmälle.

Kohjaniemen Sankari oli massiivinen punaruunikko ori, joka majaili koko elämänsä Kohjaniemen tilalla. Sankari toimi tuntiratsuna, mutta siirtyi eläkkeelle aikaisin heikentyneiden jalkojen takia. Ori menehtyikin jo hyvin nuorena, mutta ehti jättää jälkeensä pari jälkeläistä.

Turhatar oli näyttelyiden kermaa ja sen kaunis tummanruunikko väri vaaleilla jouhilla herätti huomiota. Villistä ulkonäöstään huolimatta tamma oli rauhallinen kuin viilipytty ja keräsi usein ympärilleen useammankin pienen taputtelijan. Turhatar keräsi näyttelyistä monet BIS-sijat ja se kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle vuonna 1994.

Kanteleen Lumotar on lumoava melko nuori tamma. Pitkien silmäripsiensä ansiosta tamma saa usein huomiota tallilla hoitajien keskuudessa. Se on menestynyt sekä 90 cm estekilpailuissa sekä edennyt kouluratsastuksessa Vaativan A:n tasolle. Lumotarella on teetetty vain pari jälkeläistä, sillä se ei kovan kilpailutahtinsa takia pysty huolehtimaan varsasta vaadittua pidempään.

Alokas Lunttaaja oli perinteinen työhevonen ja sitä käytettiin lähinnä metsä- ja kyntötöissä. Ori osallistui vuonna 1997 Työhevosten Suomen Mestaruus kisoihin ja sijoittui jaetulle toiselle sijalle Piinapin kanssa. Palkinnon myötä Luntti tuli tutuksi myös jalostuspiireissä ja ori jätti jälkeensä yli kymmenen jälkeläistä.

Sallin Suhari eli pitkän ja hyvän elämän Opelian ratsastustilalla. Tamma kisasi ja menestyi sekä este-, että kouluratsastuskilpailuissa ympäri Suomea. Suhari keräsi itselleen menestystä myös näyttelykehissä eikä tämä voikko tamma jäänyt keneltäkään huomaamatta. Jälkeläisiä Suhari synnytti yhteensä seitsemän kappaletta.

Jälkeläiset

Tarjoolla jalostukseen myös tallin ulkopuoleisille tammoille. Mikäli kiinnostuit ota yhteyttä sähköpostilla.

24.08.2013 sh-t Riiviöiden Harliina
30.11.2013 sh-o Riihikorven Aslak
22.07.2014 sh-t Pirunnaaraaja
14.09.2014 sh-o Huvitutin Paholainen
20.09.2014 sh-t Taikakuun Pikku-Wuokko SV-I

Luonne

Kantsu on erittäin lempeä ori. Sen lempi puuhiin kuuluu herkkujen kerjääminen ja esiintyminen, erityisesti jos lähistöllä sattuu olemaan tammoja. Ori on talutettaessa todella rauhallinen ja kulkee yleensä pää lähellä taluttajansa kättä. Matkalla laitumelta talliin Kantsu tykkää jäädä pienille välipaloille, vaikka kuinka kiire olisi. Varustettaessa ori seisoo paikallaan kiltisti, eikä hätäile kummemmin, vaikka sen kanssa työskentelisi kokemattomampikin hoitaja. Ratsuna Kantsu on hieman jäykkä suusta, mutta sen askellajeissa on todella helppo istua. Erityisesti sen laukkaa on kehuttu keinumaiseksi.

Päiväkirja & valmennukset

18.5.2013 Valemmusryhmä Braidonissa

Ravasin Kantsun uudella innolla kohti toista tuntia. Olimme pitäneet kisaamisesta hieman taukoa, joten orilla riitti intoa. Tällä kertaa edessämme olisi erilaisia pituusesteitä. Kantsu nuuhki kesäistä ilmaa ja pärskähti saatuaan siitepölyä nenäänsä. Päätin lämmitellä hyppäämällä muutaman tukkiesteen yli. Olimme harjoitelleet niitä omatoimisesti kotona tutussa maastossa ja oloni muutenkin tunnin suhteen toiveikas.

Lämmiteltyämme päätin hypätä ensin yksitellen muutaman kerran tukkiokserin ja siirtyä sitten hyppäämään sarjassa sekä okseria, että trakehnerhautaa. Pöytäeste saisi jäädä tällä kertaa vähän vähemmälle. Kantsu laukkasi rauhallisella temmolla kohti okseria ja annoin orille hieman pohkeita jotta pääsisimme esteen yli. Hyppy sujui ongelmitta ja tukkiesteiden harjoittelusta oli selvästi ollut jotain apua. Kantsu hidasti vauhtiaan jälleen esteen jälkeen ja jouduin antamaan pohkeita saadakseni oriin eloa. Se lähestyi estettä ja päätti tehdä äkkipysähdyksen jolloin lennähdin orin kaulalle. Päästyäni takaisin satulaan nostin laukan ja tein pari volttia esteen ympäri. Aloitin sarjani uudelleen hyppäämällä okserin, josta suunnistin muutaman voltin saattelemana jälleen kohti hautaa. Annoin Kantsulle pohkeita juuri ennen estettä ja ori hyppäsi esteen yli, tosin hieman vinoon. Taputin ja kehuin Kantsua kovasti, mutta se vaikutti edelleen hieman hermostuneelta kun ravasimme haudan ohi.

Siirryin hyppäämään pyötäestettä, sillä halusin kokeilla sitä edes kerran tämän valmennuksen aikana. Olin tehnyt Kantsun kanssa muutaman taivutusharjoituksen esteiden välissä, jotta se ei olisi niin hermona. Lähestyin pientä pöytäestettä rennossa laukassa ja Kantsu hyppäsi pöydän yli rimaa hipoen ja jälleen se ponnisti enemmän ylös, kuin eteenpäin. Hyppäsin pöyän yli vielä pari kertaa ja sain viimeisellä kerralla orin mallikkaasti yli. Kantsu heilutteli päätään innostuneesti onnistuneen hypyn jälkeen ja päätin hypätä vielä muutaman tukkiesteen loppulämmittelyksi.

Valmentajan kommentti: Teillä sujui tänään todella hyvin! Olitte molemmat hyvässä vireessä, ja vaikka Kantsu vähän hermoili, pysyit kuitenkin itse todella kivasti rentona. Pituusesteillä saitte hyvin pidettyä tasapainon, kotiharjoittelu näkyi kyllä! Mahtavaa edistystä, oli kyllä ilo katsella teidän menoanne.

10.05.2013 Omatoimista harjoittelua

Päätin harjoitella Kantsun kanssa sekä tukkiesteiden hyppäämistä, että askeleiden laskemista erityisesti laukassa. Olin levittänyt kentälle puomeja ja laskenut niille laukkavälit. Puomeja oli kentän molemmilla puolilla ja kentän keskellä oli yksi melko pieni tukki, jonka olin raahannut siihen aamulla viereisestä metsästä. Lämmittelin Kantsun kanssa rauhassa taivutellen ja tehden laukannostoja sekä käynnistä, että ravista. Kantsu oli intoa täynnä ja minulla oli hankaluuksia pidätellä sitä.

Lämmiteltyämme pääsimme harjoittelemaan puomeilla sekä tukkiesteellä. Tarkoitus oli ensin laukata yksi puomisarja ja sitten kääntyä keskihalkaisijalle ja hypätä tukkieste, vaihtaa laukka ravin kautta ja sitten mennä toinen puomisarja. Nostin käynnistä laukan ja Kantsu laukkasi kohti puomeja melko temmokkaalla laukalla ja usean puolipidätteen jälkeen sain orin hidastamaan vauhtia sopivaksi ja pääsimme puomien yli. Laukkasimme kohti nurkkaa jossa valmistelin käännöstä keskihalkaisijalle. Kantsu heitteli päätään hieman, mutta suuntasin silti varmana kohti estettä. Ori ponnahti ylös kuin hissi ja jysähti toiselle puolelle hypäten reippaasti yli tukin korkeuden. Siirryin raviin hieman paniikissa, sillä lähestyimme kentän päätyä uhkaavasti. Käänsin oria ja nostin samalla laukan. Ylittäessämme puomeja Kantsu hieman hypähti jokaisen yli. Ilmeisesti sillä oli jäänyt tukkiesteestä hieman intoa. Toistin harjoituksen toiseen suuntaan ja sain askeleet osumaan kohdilleen. Saatuani sarjan loppuun laukkasin vielä muutaman kierroksen kenttää ympäri puomien yli ja koitin joka kerta laskea, että saisin askeleet kohdilleen. Loppuverryttelynä teimme muutamia taivutuksia ravissa sekä lopuksi käynnissä.

04.05.2013 Valmennusryhmä Braidonissa

Olin todella väsynyt ja väsymykseni oli tarttunut Kantsuunkin. Löntystimme kohti Braidonia ja aukeaa, jossa tarkoituksenamme oli harjoitella tukkiesteitä. Emme olleet aikaisemmin hypänneet kyseistä estetyyppiä, joten odotin valmennukselta paljon. Aukean lähellä Kantsu alkoi tepastella hieman reippaammin, jopa hieman levottomasti. Rauhoittelin oria, sekä itseäni, sillä tukit jännittivät minuakin.

Aloitimme lämmittelyn ja päätin tutustua Kantsun kanssa alueeseen sekä kierrellä tukkiesteiden ympäri. Esteet tuntuivat todella leveiltä ja minua epäilytti pääsisikö Kantsu niiden yli, sillä orilla on tapana ponnistaa enemmän ylös, kuin eteenpäin. Päätin kokeilla pienimmän näköistä tukkia, joka sijaitsi aivan aukion reunalla. Kannustin Kantsua eteenpäin ja se lähti rennolla laukalla kohti tukkiestettä. Juuri ennen estettä kannustin ori eteenpäin, jotta emme läsähtäisi esteen päälle, vaan menisimme komeasti yli. Kantsu reagoi apuihini liiankin voimakkaasti ja loikkasi kovaa ja korkealle, mutta pääsimme esteen yli. Kehuin oria ja hyppäsin esteen vielä muutamaan kertaan.

Wendy pyysi meitä siirtymään tukkisarjoille, jotka tulisivat tuottamaan sekä minulle, että Kantsulle ongelmia. Itse olen todella huono laskemaan laukkoja esteiden välissä, eikä Kantsunkaan laskupäässä ole kehumista. Lähestyimme ensimmäistä sarjaa, jossa oli tarkoitus hypätä kolme estettä niin, että ensimmäisen ja toisen esteen väliin jäisi kaksi laukkaa ja toisen ja kolmannen väliin kolme laukkaa. Kannustin Kantsua kohti estettä numero yksi. Ori hyppäsi tukin yli ja lähti harppomaan kohti seuraavaa estettä jättäen vain yhden laukan esteiden väliin. Minulla oli täysi työ pysytellä kyydissä. Toisen esteen jälkeen sain laskettua kolme laukkaa ja pääsimme melko mallikkaasti kolmannen esteen yli. Hyppäsin sarjan uudelleen Wendyn käskystä ja pidätin tällä kertaa oria ensimmäisen ja toisen esteen välissä, jotta ori ei lähtisi hyppäämään suoraan toista estettä. Kolmannen esteen kohdalla Kantsu hyppäsi esteen hieman vinoon. Päätin yrittää vielä kerran, mutta väsymykseni alkoi näkyä ja tuntua ja Kantsu hyppäsi esteet miten sattui. Wendy ehdotti että menisimme lepäilemään ja palaisimme tukkiesteiden pariin myöhemmin.

Valmentajan kommentit: Väsymyksestä huolimatta jaksoitte molemmat tsempata hyvin. Tasaisuutta suorituksiinne kuitenkin kaipailisin, ja sitä saa vain harjoittelemalla. Toistoja, toistoja. Askeleen laskemista on hyvä harjoitella ensin puomeilla ja sitten tavallisilla esteillä, ettei sitten, kun maastoesteitäkin jännittää, tarvitse vielä keskittyä johonkin muuhunkin itselle vaikeaan.

19.03.2013 kisapäivitys

Saavuimme kisapaikalle ajoissa, jotta ehtisin puunata koko yön mudassa kierineen Kantsun. Ori ei ollut yhteistyöhaluinen ja se tempoi itseään irti trailerista minkä kerkesi. Jouduin muutaman kerran ärähtämään sille reppaammin, jotta temppuilu loppuisi. Lämmitellessämme Kantsu oli jo oma itsensä eikä sitä edes kiinnostaneet ympärillä pyörivät tammaneidot.

Vaikka olimmekin osallistumassa vain helpon C:n luokkaan, jännitys oli kova. Vuoromme oli seuraavana ja katselin edellisen ratsukon menoa radalla. Suoritus näytti hyvältä, vaikka tamma tosin laahustikin hieman. Kaiuttimista kalahti kuulutus ja minua sekä Kantsua pyydettiin siirtymään radalle.

Siirryin harjoitusraviin ja Kantsu kuunteli tarkasti apujani. Se alkoi myötäämään lähes heti ja ensimmäinen askeleen pidennys sujui myös ongelmitta. Kantsu ei oikonut kulmissa tai kiemurauran aikana ja se suoriutui myös erinomaisesti peruutuksesta, jonka kanssa meille oli ollut viimeaikoina ongelmia. Viimeisen voltin aikana jännitykseni oli jo laantunut ja tiesin, että suoritus oli mennyt hyvin. Lopputervehdyksen jälkeen annoin Kantsulle kunnon taputukset ja ratsastin sen Jennan luokse, joka oli tullut mukaamme kannustusjoukoiksi.

Jenna oli mennyt tarkastamaan tuloksia ja odotellessamme Kantsu otti kaiken irti ympärillä olevasta ruohokentästä mussuttaen kaiken minkä edestään löysi. Hymy korvissa Jenna juoksi luoksemme ja kertoi meidän sijoittuneen ensimmäiselle sijalle! Hypin ilmassa ja halasin ruohotuppo suussa olevaa Kantsua, joka ei näyttänyt ymmärtävän tilanteesta mitään. Palkintojenjaossa fiilikseni oli mahtava ja päätin, että näitä tarvitaan lisää. Kantsun mielenkiinto oli siirtynyt kädessäni olevaan kukkapuskaan ja se hädintuskin muisti katsoa eteensä laukatessamme kunniakierrosta kentän ympäri.

18.03.2013 päiväkirjamerkintä

Kävimme tänään Kantsun kanssa pitkästä aikaa treenaamassa tuleviin kisoihin. Oria oli ratsuttanut jo parin viikon ajan tallityttömme Jenna. Kantsu oli virkeä ja se kierteli rataa reippain askelin. Olin jo unohtanut kuinka miellyttävä ratsu tämä herra on - kuin keinussa istuisi. Pyörittelin orilla eri kokoisia voltteja sekä kiemuroita ympäri kenttää. Teimme myös erilaisia laukka nostoja sekä ravista, että käynnistä. Kantsun askellus näytti hyvältä ja kehuin oria. Huomiset kisat tulisivat menemään loistavasti.

Kilpailut

KRJ sijoituksia 57 kpl, joista voittoja 14 kpl

Päivämäärä Kutsu Laji Luokka Sijoitus
27.05.2013 kutsu KRJ Helppo A 06/50
10.06.2013 kutsu KRJ Helppo A 04/40
17.06.2013 kutsu KRJ Helppo A 06/40
02.07.2013 kutsu KRJ Helppo A 03/50
05.07.2013 kutsu KRJ Helppo A 04/50
08.07.2013 kutsu KRJ Helppo A 05/50
13.07.2013 kutsu KRJ Helppo A 04/28
30.04.2013 kutsu KRJ Helppo A 40/452 KRJ Cup
06.05.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/50
15.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 06/40
30.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 04/30
19.03.2013 kutsu KRJ Helppo C 01/40
01.04.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/50
05.04.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/30
31.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 06/50
07.04.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/40
13.04.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/40
05.04.2013 kutsu KRJ Helppo A 01/40
28.03.2013 kutsu KRJ Helppo C 02/60
03.04.2013 kutsu KRJ Helppo C 07/59
04.04.2013 kutsu KRJ Helppo C 03/60
25.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 05/50
25.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 05/50
08.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 07/80
10.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 06/80
30.01.2013 kutsu KRJ Helppo C 01/40
12.01.2013 kutsu KRJ Helppo C 05/30
02.02.2013 kutsu KRJ Helppo B 01/50
03.02.2013 kutsu KRJ Helppo A 01/50
08.02.2013 kutsu KRJ Helppo B 01/50
22.01.2013 kutsu KRJ Helppo B 02/38
23.01.2013 kutsu KRJ Helppo B 01/40
21.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 04/40
22.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/40
03.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 04/40
30.01.2013 kutsu KRJ Helppo B 02/40
27.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 04/30
28.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/30
28.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/30
29.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 01/30
24.01.2013 kutsu KRJ Helppo A 05/40
01.02.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/30
19.02.2013 kutsu KRJ Helppo B 06/50
10.02.2013 kutsu KRJ Helppo C 06/60
11.02.2013 kutsu KRJ Helppo C 01/60
13.02.2013 kutsu KRJ Helppo C 05/60
05.03.2013 kutsu KRJ Helppo C 04/60
28.02.2013 kutsu KRJ Helppo B 01/30
23.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 01/50
24.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 01/50
25.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 05/50
03.03.2013 kutsu KRJ Helppo B 05/34
27.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 01/60
28.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 06/60
30.03.2013 kutsu KRJ Helppo A 02/60
01.04.2013 kutsu KRJ Helppo A 06/60
03.04.2013 kutsu KRJ Helppo A 04/60

ERJ sijoituksia 47 kpl, joista voittoja 9 kpl

Päivämäärä Kutsu Laji Luokka Sijoitus
02.06.2013 kutsu ERJ 110 cm 02/30
06.04.2013 kutsu ERJ 110 cm 02/80
14.04.2013 kutsu ERJ 100 cm 07/50
08.03.2013 kutsu ERJ 110 cm 05/50
09.03.2013 kutsu ERJ 110 cm 02/50
23.03.2013 kutsu ERJ 100 cm 02/40
24.03.2013 kutsu ERJ 100 cm 01/40
25.03.2013 kutsu ERJ 100 cm 04/40
26.03.2013 kutsu ERJ 100 cm 02/40
26.03.2013 kutsu ERJ 100 cm 01/40
29.03.2013 kutsu ERJ 100 cm 01/40
02.04.2013 kutsu ERJ 90 cm 01/30
01.01.2013 kutsu ERJ 110 cm 02/40
02.01.2013 kutsu ERJ 110 cm 05/40
07.01.2013 kutsu ERJ 90 cm 06/40
24.01.2013 kutsu ERJ 100 cm 05/30
24.01.2013 kutsu ERJ 110 cm 05/30
10.01.2013 kutsu ERJ 100 cm 02/40
12.01.2013 kutsu ERJ 100 cm 01/40
13.01.2013 kutsu ERJ 100 cm 06/40
02.01.2013 kutsu ERJ 100 cm 05/50
05.01.2013 kutsu ERJ 100 cm 04/50
19.01.2013 kutsu ERJ 110 cm 02/40
03.02.2013 kutsu ERJ 110 cm 02/30
01.02.2013 kutsu ERJ 110 cm 04/40
19.01.2013 kutsu ERJ 110 cm 02/40
03.02.2013 kutsu ERJ 110 cm 02/30
01.02.2013 kutsu ERJ 110 cm 04/40
01.02.2013 kutsu ERJ 110 cm 06/50
29.01.2013 kutsu ERJ 110 cm 04/40
10.02.2013 kutsu ERJ 110 cm 07/60
31.01.2013 kutsu ERJ 110 cm 03/40
03.02.2013 kutsu ERJ 100 cm 01/36
03.02.2013 kutsu ERJ 100 cm 01/38
13.02.2013 kutsu ERJ 80 cm 01/40
15.02.2013 kutsu ERJ 60 cm 05/40
22.02.2013 kutsu ERJ 60 cm 01/40
23.02.2013 kutsu ERJ 110 cm 06/40
03.03.2013 kutsu ERJ 110 cm 06/40
04.03.2013 kutsu ERJ 110 cm 03/40
09.03.2013 kutsu ERJ 90 cm 06/40
27.02.2013 kutsu ERJ 110 cm 06/50
17.03.2013 kutsu ERJ 100 cm 01/40
20.03.2013 kutsu ERJ 100 cm 01/40
08.03.2013 kutsu ERJ 110 cm 03/50
14.13.2013 kutsu ERJ 100 cm 02/40
17.03.2013 kutsu ERJ 90 cm 04/40

Kanteleen Pikku-Piru Kanteleen Pikku-Piru


Palkittu SV-III palkinnolla helmikuun 2013 suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa.

iii. Pitäjän Maanmainio
iie. Kohjaniemen Silmitön
iiii. Rentturahastus
iiie. Pitäjän Willimarja
iiei. Kohjaniemen Pahanteko
iiee. Kohjaniemen Seinäruusu

iei. Eräänmoinen Turhake
iee. Taaplatar
ieii. Tosi Paha Päivä
ieie. Oikeestikko Noppee
ieei. Köykästelijä
ieee. Romanttinen Lasikuva

eii. Kersantti Mykkä
eie. Lunttilappu
eiii. Myllärin Tarpoja
eiie. Sotaleski EVVK
eiei. Jäin Kiinni
eiee. Vikatikki A.T.

eei. Romurallittelija
eee. Nopsan Salli
eeii. Sovitusrinteen Nilkkaralli
eeie. Satunna
eeei. Pikakiiturin Nopsa
eeee. Kenties Silinä

Webdesign rebely 2014 | Kuvat © deadmarshes
REBELLION ON VIRTUAALITALLI - REBELLION IS A SIM-GAME STABLE